Historien om Hvelplund Watches & Jewllery

Erik Hvelplund Header


Hvelplund historien begynder i 1971, hvor Erik Hvelplund grundlagde sin første butik på Hotel Sheraton – i dag Scandic hotel – over for Søerne i det indre København.

Erik er uddannet som urmager i Randers og afsluttede sin uddannelse med adskillige udmærkelser, bl.a. som årets urmager i 1959. Hans evner bragte ham til det anerkendte Beyer i Zürich og dernæst til det kendte ur- og smykkehus Garretts i London, hvor Erik blandt andet forestod reparation og renovering af ure tilhørende det engelske kongehus.

Det var under sin tid hos Garretts, at Erik mødte Alan Banbery – et bekendtskab, der skulle få stor betydning for Hvelplunds butikker i dag. Samme Banbery blev ansat som salgsdirektør hos Patek Philippe, og det var igennem ham, at Erik kom i kontakt med Stern-familien, der ejer Patek Philippe.

Henry Stern var dansk gift og kom derfor forbi Eriks butik, når han var i Danmark, og kunne således med egne øjne se, hvad det var Banbery henviste til, når han talte om sin danske ven Erik. Banberys henvisning og de personlige besøg gjorde, at Erik Hvelplund i 1975 kunne skrive autoriseret Patek Philippe forhandler på sit visitkort.

Næste generation – Eriks søn Paul Hvelplund, er uddannet cand. merc. i erhvervsøkonomi og ledelse og yderligere gemmolog uddannet i Tyskland i både diamanter og farvede sten. Det er derfor kompetente kræfter, der står bag roret i Hvelplunds butik i Østergade. Østergade butikken er i dag den eneste, efter at hotelbutikken og Vesterbrogade blev lukket på grund af langvarige ombygninger. Senest er Vimmelskaftet lukket i forbindelse med man samler det hele i en meget større butik på Østergade.           

Østergade forretningen har yderligere et særdeles kompetent værksted under ledelse af en af Danmarks dygtigste urmagere. ”Hos langt de fleste urforretninger består værkstedet af et arbejdsbord i et halvmørkt baglokale”, fortæller Mads Jørgensen fra sin plads i Hvelplunds hypermoderne værksted, der bl.a. har et særligt ventilationssystem, der holder hans arbejdsplads fuldstændig støvfri. ”Vi er langt foran, her mangler intet”, fortsætter han, iklædt en kridhvid kittel med både knivskarpe pressefolder og Patek Philippe logo på brystet. Der fornemmes ikke meget baglokale over Hvelplunds værksted, når de automatiske glasdøre lukker op og i hver gang de daglige reparationer lander på hans høje bord. 

Patek Philippe har strenge krav til deres autoriserede værksteder rundt om i verden, og det er derfor deres tekniske afdeling, der har bestemt, hvordan Hvelplunds værksted er opbygget.

Sin alder til trods har Mads Jørgensen opnået imponerende meget, siden han blev færdig som urmager i 2001 – langt det meste har han dog lært, siden han blev ansat hos Hvelplund i 2006. Mads Jørgensen er dog ikke længere blot urmager, men certificeret urmager, hvilket bevises af de mange indrammede diplomer bag ham. Der er tale om professionelle udenlandske kurser, der strækker sig over uger og til tider måneder. Mads modtager på disse kurser koncentreret skoling fra de mest kompetente urmagere fra både Patek Philippe, IWC og Breitling. Disse kurser foregår på stigende niveauer, der giver Hvelplund ret til at servicere mere og mere komplicerede ure, eksempelvis har Mads lov til at foretage et fuldt eftersyn og service af både et Breitling med skudårskalender og IWC med evighedskalender.

De rare omgivelser i butikken er ikke kun luksus for kunderne og Hvelplunds ansatte. Det er også en nødvendighed, når man forhandler nogle af verdens fineste urmærker. Man sagde i sin tid, at adel forpligter – det samme kan man sige om visse urmærker, Hvelplunds i særdeleshed.